SKRB ZA OKOLJE JE SKRB ZA NAŠO PRIHODNOST.

Ne le začetni tekstil, pomembni so tudi vsi ostali postopki njegove obdelave, kolikšen vpliv imajo na naše okolje.

Surovine ki najdejo pot v biOOmaro morajo biti iz trajnostnega kmetijstva in v čim večji možni meri naravnega izvora.

Kdor skrbi za naše okolje, se pri nakupu venomer sprašuje: Kaj ta izdelek vsebuje ali še bolje, česa ta izdelek ne vsebuje?

Plastika je že dolgo pereča težava onesnaževanja okolja. Enako stopnjo, če ne še večjo, kot vidna plastika (slamice, embalaža, vrečke…) pa predstavljata mikro- in nanoplastika – plastika, ki jo s prostim očesom ne vidimo. Praktično smo svet prepojili s plastiko. Pa ne le svet, nahaja se tudi na in v telesu živali in človeka. Ker je poceni material in ima odlične lastnosti, ki jih potrebuje tekstilni material, se na veliko uporablja v tej industriji. Ob vsakem pranju se iz kosa oblačila, ki vsebuje plastična vlakna, v odtok sprosti veliko mikroplastičnih delcev. Ko oblačilo zavržemo, pa bo zaradi plastičnih vlaken potrebovalo še nadaljnih 200 let, da se bo razgradilo.

Razcvet modne industrije pa se seveda najbolj pozna na našem planetu. K sreči se zavedanje o posledicah, ki jih človek pušča na planetu (prekomerna uporaba pesticidov, kemikalij, uporaba mikroplastike…) zaveda čedalje več ljudi. Tako se na vseh področjih iščejo moderne tehnologije s principi starodavnih znanj – vračanja nazaj k naravi. Nič drugače ni niti v tekstilni industriji. Zopet se uporabljajo rastline, ki so vmes že odšle v pozabo, z modernimi pristopi pa tkanino uspešno obarvamo z naravnimi barvili.

Velike modne znamke narekujejo kakšne barve in kroji so moderni, ljudje pa slepo sledimo. Vse kar šteje je najmodernejši videz. Namesto da bi kupovali kakovostne izdelke, ki jih uspešno kombiniramo z že obstoječimi kosi v omari, je zaradi nizkih cen oblačil (ki so posledica izkoriščanja delovne sile v državah v razvoju) danes lažje zaviti v trgovino in kupiti nekaj novih kosov. Nekaterih izmed njih celo nikoli ne oblečemo, ali pa jih oblečemo zgolj nekajkrat.

Vse to odpira mnogo vprašanj, na katera bom opozarjal v blogu, ki ga najdeš na spletni strani biOOmara. Vabim te, da se pridružiš k branju!