IZDELKI V biOOmari

V preteklosti sem velikokrat slišal, kakšne so posledice tekstilne industrije na zdravje, planet, delavce. Vendar nisem temu posvečal prevelike pozornosti. Nato sem se nekega dne odločil, da bom vse skupaj raziskal. Bolj kot sem prebiral prispevke, novice, gledal dokumentarne filme, z večjo grozo sem spoznaval, kaj s svojimi nakupi povzročam. Na list papirja sem zapisal seznam zahtev, za katere sem si želil, da veljajo za oblačila, ki bi po novem imela vstop v mojo garderobno omaro:

  • izdelana iz surovin, ki sledijo trajnostnemu razvoju (ekološki način gojenja rastlin, brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil),
  • oblačila izdelana po načelih pravične trgovine, kjer so delavci pošteno plačani za svoje delo in opravljajo svoje delo v ustreznih delovnih pogojih,
  • brez izkoriščanja otroške delovne sile,
  • oblačila brez sestavin živalskega izvora,
  • naravna obdelava in barvanje oblačil, brez kemikalij in umetnih barvil,
  • oblačila izdelana iz naravnih materialov, v čim manjši meri ali nič sintetične tkanine,
  • oblačila, ki poleg vsega naštetega izgledajo na meni dobro in sodobno.

 

Podal sem se v iskanje takšnih izdelkov. Povpraševanje po takšnih izdelkih me je razočaranega pripeljalo do naslednjega spoznanja: spodnje perilo precej dobro založeno, prav tako otroška oblačila. Ženske še najdejo takšne kose garderobe, medtem ko smo moški v Sloveniji, kar se tiče ponudbe, popolnoma potisnjeni na stran.

 

 

Nato sem odšel v svojo omaro, kjer sem imel nekaj izdelkov, ki sem jih kupil v tujini in imajo zapisane lastnosti. Preučil sem filozofijo podjetij, ki so jih izdelala, se povezal z njimi in se odločil, da mora tudi Slovenija postajati bolj dostopna za oblačila narejena po trajnostnih načelih izdelave.

V biOOmari se nahajajo izdelki, ki združujejo starodavna znanja izdelovanja blaga in moderne kroje, ki pa ne bodo v trendu zgolj eno sezono.

Tako je nastala biOOmara –

kot posledica lastne potrebe v iskanju primernih oblačil za moj življenjski slog.

Vse to odpira mnogo vprašanj, na katera bom opozarjal v blogu, ki ga najdeš na spletni strani biOOmara. Vabim te, da se pridružiš k branju!