LJUBIŠ NARAVO?

Sodelovati z naravo je osnovno vodilo spletne trgovine. Narava nam daje vse, kar potrebujemo za življenje. Vendar pa jo moramo pri tem spoštovati in iz nje vzeti le kolikor potrebujemo, ob tem pa ji ne škodovati. Le s trajnostnim razvojem in sodelovanju z naravo nam lahko uspe preživeti.

NARAVNI MATERIALI

Izdelki v biOOmara so v čim večji meri iz naravnih materialov. Ne le tkanine, ampak tudi na primer gumbi iz kokosovega oreha ali oreha tague so pomembni detajli, kako lahko naravne materiale uporabimo v modni industriji.

Po tehtnem premisleku sem se odločil v trgovino dati tudi izdelke, ki vsebujejo manjši odstotek umetnih snovi (do 5 % elastana, nekatere nogavice do 10 %). Zdelo se mi je bolje, da so kupcem v bolj naravni različici na voljo vrste občalil, ki običajno vsebujejo predvsem umetne materiale ali so iz 100 % umetnih materialov. Ob vsakem izdelku je tako jasno napisana sestava materiala, ki ti omogoča presoditi, če je izdelek dovolj naravnega izvora zate.

EKOLOŠKI MATERIALI

Zgolj naravni izdelki se mi ne zdijo dovolj za trajnostni razvoj. Lahko gremo še korak dlje. Zato so vsi izdelki iz rastlin, ki niso bile tretirane s pesticidi in umetnimi gnojili, niso gensko spremenjene in so gojene po drugih strogih kriterijih, ki jih zahteva ekološka pridelava.

Bombaž je tako v vseh izdelkih iz certificirane ekološke pridelave. Drugače je pri konoplji, ki nima certifikata, saj se pri gojenju konoplje ne uporabljajo umetna gnojila in pesticidi. Konoplja namreč nima škodljivcev, zato se ne tretira s pesticidi, njen globok koreninski sistem uspešno črpa hranilne snovi in rahlja prst in porabi izjemno malo vode v primerjavi z bombažem.

MATERIALI RASTLINSKEGA IZVORA

V tekstilni industriji je možno uporabiti številne rastline: bombaž, konoplja, lan, kokos, evkaliptus in tako naprej. Zato je za sodobna in moderna oblačila popolnoma nepotrebno uporabljati materiale živalskega izvora. Ne le da je uporaba živalskih izdelkov pogosto zelo etično sporna, pri obdelavi živalskih izdelkov se uporabljajo postopki, ki škodujejo okolju – najbolj znano je to v usnjarski industriji.

Noben izdelek zato ne vsebujejo volne, usnja, krzna, svile, perja ali katerih koli drugih materialov živalskega izvora in so popolnoma primerni tudi za vegane. S tekstilom rastlinskega izvora popolnoma nadomestimo potrebo po živalskih surovinah. Takšna oblačila lepo dihajo, nas grejejo, ko je hladno, so udobna in prijetna na dotik.

Vse to odpira mnogo vprašanj, na katera bom opozarjal v blogu, ki ga najdeš na spletni strani biOOmara. Vabim te, da se pridružiš k branju!