Nega telesa

Pravijo, da so oblačila človeška druga koža. A četudi smo oblečeni, velik del kože vseeno pokažemo. Vsaj obraz, poleti pa še toliko več. Tudi za “naravno oblačilo” – kožo – je potrebno kakovostno poskrbeti, da se v njem počutimo udobno.

Kaj je moje vodilo pri izbiri izdelkov za nego telesa?

Naravne in ekološke sestavine

Tako kot pri prehrani, ima Evropska unija določena pravila tudi pri negovalnih naravnih izdelkih. Veste, koliko naravnih sestavin mora vsebovati negovalni izdelek, da lahko nosi etiketo “naraven”? 5 %! Vse ostalo je lahko čista kemija.  Zakonodaja ekoloških negovalnih izdelkov pa sploh ni urejena. Ne uporabljam izdelkov, ki vsebujejo kemijo, umetne konzervanse, stabilizatorje, mikro- ali nanoplastiko, umetna barvila in dišave – zgolj sestavine iz narave!

Pravična trgovina

Tako kot pri oblačilih, tudi pri izdelkih za nego kože želim uporabljati tiste izdelke, pri katerih je vsak člen verige pošteno plačan za svoje delo in dela v varnih in urejenih delovnih pogojih – vsebujejo sestavine, ki so pridobljene po principu pravične trgovine. Konvencionalna kozmetična podjetja porabijo za nakup osnovnih surovin približno 5 % vrednosti izdelka, meni pa je bolj pri srcu izbira podjetij, ki dajo za nakup surovin tudi do 25 % vrednosti izdelka in tako poskrbijo, da pridelovalci sestavin lahko s svojim delom preživijo sebe in svojo družino.

Embalaža

Embalaža, v kateri se nahajajo negovalni izdelki, je lahko velik onesnaževalec okolja. Ne želim, da bi zaradi izdelkov, ki jih kupujem in zagotovo niso nujno potrebni za preživetje, škodoval okolju, zato dajem veliko pozornosti tudi na to, v čem je izdelek shranjen. Če je v plastiki, imam raje bioplastiko, ki je izdelana iz sladkornega trsa. Še ljubše pa mi je, če so izdelki v stekleni embalaži, ki jih povrhu vsega lahko vrnem v ponovno uporabo. Zakaj bi embalažo, v kateri se nahaja izdelek, še dodatno zavijali v plastiko, če pa jih lahko v naravne materiale? In zakaj bi pri transportu uporabljali nov papir, če pa lahko recikliranega? Pomembno je tudi, da je ta papir in karton potiskan z barvili, ki ne škodujejo okolju. In zakaj bi izdelke pri transportu zavarovali s kosmiči iz plastike, če pa so le-ti lahko narejeni iz koruznega škroba? Trajnostni razvoj ponuja veliko možnosti, kako tudi pri embalaži ohranjati naše okolje.

Vegansko

Ker živim način življenja, ki ne uporablja surovin živalskega izvora, seveda kupujem tudi takšne negovalne izdelke. Na svetu je ogromno rastlin z izjemnimi negovalnimi učinki in nobene potrebe ni, da bi uporabljali živalske sestavine. Pri tem pa mi ni pomembno le, da so sestavine rastlinskega izvora, ampak da izdelek ni testiran na živalih. Nobene potrebe ni, da bi izdelek ali katerokoli sestavino v izdelku morali testirati na živalih, še posebej če gre za izdelke, ki niso nujni za preživetje. Vse živali si zaslužijo imeti polno življenje!

Brez mikroplastike

Kozmetična industrija je tudi velik uporabnik mikro- in nanoplastike – plastike, ki je očem skoraj nevidna ali povsem nevidna. Ocenjuje se, da je v oceanih vsaj toliko mikroplastike, kot tiste, ki jo vidimo s prostim očesom. In takšno plastiko vedno znova odkrivajo v telesih živali, tudi človeka. Zakaj bi moral piling vsebovati plastične delce, če pa so ti lahko narejeni iz naravnih sestavin? In zakaj bi morali uporabljati mikroplastiko v zobnih pastah, če pa gre povsem učinkovito brez nje?

Ogljično nevtralno podjetje

Vse pogosteje slišimo izraz, da je neko podjetje ogljično nevtralno. To pomeni, da pri proizvodnji izdelkov s sodobnimi tehnologijami ne prispeva k proizvodnji toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe. Kaj pa skrb za zaposlene v podjetju? Kako čistijo proizvodnjo? Kakšno je delovno okolje? Vse to in še mnogo več so pomembna vprašanja, da s svojimi nakupi podpiramo podjetja, ki se v največji meri trudijo, da je svet lep za vse. 

Učinkovito delovanje

“Uživajte svežo, neprocesirano hrano!” Stavek, ki ga mnogokrat slišimo od zdravnikov in ostalih strokovnjakov. Le sveža živila imajo namreč v sebi delujoče aktivne učinkovine, ki se v primeru pocesirane hrane v veliki meri uničijo – nežni encimi, vitamini, antioksidanti in številne ostale učinkovine. Nič drugače ni pri izdelkih za nego telesa. Kaj nam koristi češnjev popek ali cvet marjetice, če smo ga izpostavili procesu konzerviranja. Popek in cvet sta res v izdelku, vendar je učinek njunih učinkovin vprašljiv. Zato izbiram izdelke, ki imajo sveže in s tem učinkovite sestavine, ki pomagajo pri negi telesa.

Sem samostojni RINGANA partner. Če tudi ti želiš uporabljati negovalne izdelke, kot jih jaz, ali pa bi te morda celo zanimalo delo s takšnimi izdelki, te vabim, da si več prebereš na spodnji povezavi ali pa me pokličeš na 031 863 341.